Колодяжненська громада
Волинська область, Ковельський район

У випадку насильства головне - НЕ МОВЧАТИ!

Дата: 21.06.2023 10:36
Кількість переглядів: 265

     Жорстоке поводження з дітьми і зневага їхніми інтересами можуть мати різні види і форми, але їх наслідками завжди є серйозний збиток для здоров'я, розвитку і соціалізації дитини, нерідко несе загрозу її життю чи навіть стає причиною смерті.

      Фізичне насильство - нанесення дитині батьками чи особами, що їх заміняють, вихователями чи іншими особами фізичних травм, різних тілесних ушкоджень, що завдають шкоди здоров'ю дитини, порушують її розвиток і позбавляють життя. Ці дії можуть здійснюватися у формі побиття, катування, штовхань, у вигляді ударів, ляпасів, припікання гарячими предметами, рідинами, запаленими сигаретами, у вигляді укусів і з використанням усіляких предметів як знаряддя бузувірства. У деяких родинах як дисциплінарну міру використовують різні види фізичного покарання - від потиличників і ляпанців до пороття ременем. Необхідно усвідомлювати, що фізичне насильство - це фізичний напад (катування), воно майже завжди супроводжується словесними образами і психічною травмою.

     Сексуальне насильство чи спокуса - використання дитини (хлопчика чи дівчинки) дорослою людиною чи іншою дитиною для задоволення сексуальних потреб або отримання вигоди.

    Психологічне (емоційне) насильство - постійна чи періодична словесна образа дитини, погрози з боку батьків, опікунів, учителів, вихователів, приниження її людської гідності, обвинувачення її в тому, у чому вона не винна, демонстрація нелюбові, ворожості до дитини. До цього виду насильства належать також постійна неправда, обман дитини (у результаті чого вона втрачає довіру до дорослого), а також ситуації, коли вимоги до дитини не відповідають її віковим можливостям.

   Протягом звітного періоду до служби у справах дітей Колодяжненської сільської ради надійшло 6 повідомлень про скоєння домашнього насильства над дітьми. З них – чотири повідомлення про скоєння психологічного насильства, одне -  сексуального насильства,ще одне - фізичного насильства. У кожному випадку була проведена відповідна робота щодо вивчення ситуації та з метою притягнення кривдників до відповідальності згідно із законом.

    З метою профілактики і попередження насильства над дітьми, в усіх закладах освіти Колодяжненської сільської ради з батьками та дітьми проводили тематичні бесіди, анкетування, відео-лекторії тощо. 

   Окрім того, служба регулярно здійснює рейди-перевірки сімей, що перебувають на обліку. 

Ваші кроки у випадку домашнього насильства, щоб захистити себе та дітей:

1.      Знайдіть безпечне місце у приміщенні та визначте, як можна швидко вийти з будинку.

2.      Знайдіть адресу одного чи декількох місць, де можна залишитися на ніч у разі необхідності, та продумайте маршрут, як швидко потрапити туди в будь-який час, запам’ятайте їхні контакти (це може бути домівка друзів чи один із притулків для постраждалих).

3.      Спілкуйтеся з друзями та родичами, яким довіряєте, і розкажіть їм про свою ситуацію.

4.      Тримайте постійний контакт із довіреною особою, щоб вона / він знали, де ви перебуваєте і чи все у вас гаразд.

5.      Сховайте в таємному місці оригінали або копії важливих документів, певну суму грошей, телефон із сім-картою, записані номери важливих телефонів та адреси, одяг та ліки для себе та дітей.

6.      Майте складеною «тривожну» сумку із речами першої необхідності.

7.      Не залишайте інформацію, яка допоможе кривднику знайти вас.

8.      Попередьте сусідів або близьких про можливу небезпеку та попросіть їх якнайшвидше звернутися до поліції у разі необхідності.

За інформацією служби у справах дітей сільської ради

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь