Колодяжненська громада
Волинська область, Ковельський район

У громаді пройшли заходи, приурочені Дню пам’яті та примирення

Дата: 08.05.2023 18:10
Кількість переглядів: 127

     Сьогодні, 08 травня 2023 року, у населених пунктах Колодяжненської сільської ради відбулися заходи з нагоди Дня пам’яті та примирення та 78-ої річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

      Зокрема, у Колодяжному, біля Обеліску слави, відбувся мітинг-реквієм за участі представників влади, громадськості, педагогів та учнів Колодяжненського ліцею, у рамках якого настоятель місцевого храму Миколая Чудотворця Православної церкви України отець Валерій відслужив панахиду за загиблими у Другій світовій та нинішній російсько-українській війні, а потому присутні поклали до підніжжя монумента квіти. Окрім того, школярі влаштували імпровізований флеш-моб із розгортання Державного прапора. Адже сьогодні під жовто-блакитним знаменом триває наша боротьба із московитським ворогом, хоча свого часу наші народи ішли пліч-о-пліч, проганяючи нацистських окупантів…. Але час показав справжнє обличчя так званого «брата», який нині також, як колись гітлерівці, прийшов вбивати і знищувати. Тож висновки зроблені, а головна перемога ще попереду .

     Віддати шану полеглим на фронтах Другої світової війни землякам та нинішнім Героям, які відстоювали наше право на вільне і мирне життя на рідній землі, у незалежній країні, зібралися також мешканці й решти населених пунктів громади. Звершення заупокійних молебнів, покладання квітів до обелісків, пам’ятних хрестів, братських могил – це той мінімум, який маємо робити як нація, яка пам’ятає історію, цінує своїх захисників та вшановує символічні дати. На жаль, усі ветерани Другої світової, які мешкали на території громади, вже відійшли у вічність. Але у селі Скулин проживає легендарна зв’язкова УПА Ганна Зелена, тож представники місцевої влади і громади завітали до Ганни Йонівни, аби вшанувати її подвиг у боротьбі за незалежність, згадати про полеглих вояків УПА, які боролися проти всіх окупаційних режимів. У Любитові навідались до місцевої жительки Таїсії Семенівни Кравчик, яка пройшла через нацистський концтабір .

     Безперечно, найболючішими є свіжі рани: для нас це події, починаючи з 2014 року і понині – агресія російської федерації та, зрештою, повномасштабна війна. Новітні герої, які ще вчора жили, трудилися, тішились родинним затишком, мусили проміняти спокійне життя на сирі окопи. На превеликий жаль, неодноразово у нашу громаду приходили страшні новини про загибель воїнів – наших земляків, тож представники влади і громадськості цього пам’ятного дня відвідали могили полеглих у російсько-українській війні захисників.

     Тематичні заходи – уроки пам’яті, книжкові виставки – пройшли у закладах освіти та культури відповідно. Кожне покоління українців мусить знати справжню історію, розуміти, чому починаються загарбницькі війни і хто наш ворог. А усвідомлення власної національної ідентичності, почуття патріотизму мають бути визначальним фактором у колективній свідомості майбутніх поколінь.

     Вічна пам'ять загиблим у війнах українцям, вічна слава Героям, які поклали життя на вівтар нашої свободи!

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь