Колодяжненська громада
Волинська область, Ковельський район

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ

Дата: 28.06.2022 10:48
Кількість переглядів: 706

Фото без опису

Кодекс законів про працюУкраїни містить окрему главу, яка регламентує права неповнолітніх у трудових правовідносинах та їх особливості.
Зокрема в статті 187 зазначено: «Неповнолітні, тобто особи, що не досягливісімнадцятироків, у трудовихправовідносинахприрівнюються у правах до повнолітніх, а в галузіохоронипраці, робочого часу, відпусток та деякихінших умов працікористуютьсяпільгами, встановленимизаконодавствомУкраїни».
Вік, з якого допускається прийняття на роботу:
Не допускаєтьсяприйняття на роботу осібмолодшешістнадцятироків.
За згодою одного ізбатьківабо особи, щойогозамінює,можуть, як виняток,
прийматись на роботу особи, якідосяглип’ятнадцятироків.
Для підготовкимолоді до продуктивноїпрацідопускаєтьсяприйняття на роботу учнівзагальноосвітніхшкіл, професійно-технічних і середніхспеціальнихнавчальнихзакладів для виконаннялегкоїроботи, що не завдаєшкодиздоров’ю і не порушуєпроцесунавчання, у вільнийвіднавчання час по досягненні ними чотирнадцятирічноговіку за згодою одного з батьківабо особи, щойогозамінює.
Облікпрацівників, які не досягливісімнадцятироків
На кожному підприємстві, в установі, організаціїмаєвестисяспеціальнийоблікпрацівників, які не досягливісімнадцятироків, іззазначеннямдатиїхнародження.
Неповнолітніхпрацівників не мають права залучати
• до виконанняважкоїроботизішкідливими та небезпечнимиумовамипраці, до роботи в нічний час, у вихіднідні, а також до підземнихробіт (ст.190, 192 КЗпП);
• до надурочнихробіт, підіймання і переміщенняпредметів, масаякихперевищуєвстановленіграничнінорми ваги (Наказ міністерстваохорониздоров’яУкраїни «Про затвердженняграничних норм підіймання і переміщенняважких речей неповнолітніми» N 59 від 22.03.96).
Зокрема, до роботи, щопотребуєпідіймання та переміщенняважких речей, допускаютьсяпідлітки, які не маютьмедичнихпротипоказань, щозасвідченовідповіднимлікарськимсвідоцтвом. До тривалоїроботи по підійманню та переміщеннюважких речей підлітки до 15 років не допускаються. Загальнатривалістьробочого часу підлітків не повинна перевищувати 24 год. на тиждень для підлітків 14 — 15 років та 36 год. — для підлітків 16 — 17 років. Неповнолітні працівники мають право:
на скороченутривалістьробочого часу (ст. 193 КЗпПУ): у віці 16 — 18 років — 36 годин на тиждень; у віці 15 — 16 років (для учніввіком 14 — 15, якіпрацюють у періодканікул) — 24 години на тиждень (ст. 51 КЗпП);
щорічнівідпусткипрацівникамвіком до вісімнадцятироківнадаються у зручний для них час

Для працівників нелегальна зайнятість, виплата заробітної плати в «конвертах» призводить до:
• позбавленняпрацівникагарантованого державою розмірузаробітної плати (у тому числірозмірутарифної ставки абопосадового окладу працівника, доплати, надбавки);
• втратиможливостікористуваннядержавнимигарантіямивідповідно до чинного законодавства, такими як: соціальнадопомогамалозабезпеченимсім’ям, субсидії;
• втрати трудового стажу при розрахункурозмірупенсії;
• відсутністьвнесків до фондівсоціальногострахування, щоунеможливлюєсоціальнийзахистпрацівників, і тому такі особи втрачають право на отриманнягарантованої державою відпустки, своєчасно та не нижчемінімальнихгарантії в оплатіпраці, здоров’ї, безпечнихумовахпраці.
На сьогодні, нелегальна праця для неповнолітніхінодіявляєтьсяєдинимваріантомпідробітку, особливо влітку, адженіякихзобов’язань перед роботодавцем вони не мають, а більшістьроботодавців, в свою чергу, хочутьотримати з цьоговигоду, не сплачуючиподатки до бюджету та знімаючи з себе відповідальність, яка покладаласьби на них при укладенні трудового договору з працівником.
Звичайно, для роботодавця, при виконанніусіхвимог чинного законодавства, підлітки навряд чиможуть бути привабливоюробочою силою — надтобагатопільг та обмежень у застосуванніїхпраці. Саме тому, неповнолітнімбажанозавчаснопотурбуватися про свою правовузахищеність — укласти з роботодавцем при прийнятті на роботу трудовийдоговір у письмовійформі (п. 5 ч. 1 ст. 24 КЗпП), в якомубули б обумовленімісцероботи, трудовафункція, яку маєвиконуватипрацівник, розмір та термінивидачізаробітної плати, режим праці та відпочинку. Затаких умов жоденроботодавець не зможебезкарновикористатинеповнолітню особу як дешеву (чи, взагалі, безкоштовну) робочу силу.

Захистсвоїх прав та інтересів – основний обов’язок право свідомого громадянина, тому для того, щоб не допуститипорушеннятрудових прав, потрібнодотримуватись норм чинного законодавства та бути обізнаним у своїх правах та обов’язках. Адже довести факт трудових правовідносин без укладення трудового договору зовсім непросто, а то йнеможливо.

 

Служба у справах дітей Колодяжненської сільської ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь