Про важливість компостування…
Третина всієї їжі, вирощеної у світі, іде на смітник. Це близько 1,3 мільярда тонн
харчових продуктів щороку. Коли органічні відходи потрапляють на сміттєзвалище, вони
гниють і виділяють метан — парниковий газ, що пришвидшує глобальне потепління та
спричиняє пожежі на звалищах, в результаті чого в атмосферу викидаються дуже шкідливі
забрудники повітря. Крім того після вигорання полімерів (пластику, поліетилену тощо) в золі
залишаються канцерогенні важкі метали, що потрапляють у грунтові води, забруднюючи
підземні води.
Щоб зменшити вплив на довкілля та органіку варто компостувати.
Компостери — конструкції призначені для накопичення та переробки харчових і
садових відходів у органічне добриво.
5 кроків:
1. Оберіть підходяще місце: на рівній поверхні зораного ґрунту, щоб рідина всотувалася в
землю й не витікала за його межі;
2. Підберіть підходящий матеріал, компостер може бути дерев'яним, пластиковим, чи навіть
сплетеним з гілля, можна використати вживані матеріали (наприклад, піддони);
3. Для попередження проблем з гризунами обтягніть контейнер зсередини дрібною сіткою;
4. Дно компостера вистеліть шаром садових відходів, орієнтовно 20-30 см;
5. Наповнюйте компостер дотримуючись пропорції 1:3 — на одну частину садових відходів має йти до трьох частин відходів з кухні.
Компостування можливе в умовах приватного чи багатоквартирного будинку, вулиці
та навіть квартири. В залежності від обставин, обсягів "сировини" та фізичних умов
обирається відповідний компостер. Один із найпростіших можна виготовити за малюнком: