Як уникнути ризику важких харчових отруєнь
Влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не розпочати лікування. Загалом з початку року медики вже зареєстрували 39 випадків захворювання, проти 45 випадків за аналогічний період минулого року.
Перші симптоми ботулізму можуть з'явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Серед перших ознак, які виникають після потрапляння токсину в організм людини такі:
-м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати),
-сильно виражена сухість у роті,
-нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.
Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим правилом у профілактиці цього захворювання залишається ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса. Також перед вживанням рекомендовано прогрівати (до 100 ℃ – 30 хв.) приготовлені в домашніх умовах грибні, м’ясні та овочеві консерви. Крім того, не вживати консерви, упаковка яких пошкоджена або банка чи кришка яких деформована або «надута». Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви, домашня ковбаса.
Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Токсин, що спричиняє ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.
У разі підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!
За матеріалами МОЗ