Колодяжненська громада
Волинська область, Ковельський район

Рекомендації щодо боротьби з борщівником Сосновського

Дата: 27.02.2024 13:10
Кількість переглядів: 180

      БОРЩІВНИК СОСНОВСЬКОГО (Негасіеит зотомгзкуі Мапіїегі) - культура, яку вирощували на корм (силос) для тварин у 50-ті роки минулого сторіччя. Поїдаючи силос із борщівника корови давали молоко з гірким присмаком, яке було непридатним для споживання як людьми, так і твар* лами. Тому культуру залишили без уваги. З часом борщівник Сосновського почав поширюватись у вигляді своєї здичавілої форми. З'ясувалось, що під час вегетації борщівник накопичує фотодинамічно активні органічні сполуки: кумарини, фурокумарини. Сік рослин, що потрапляє на шкіру з такими речовинами, під впливом сонячного світла (ультрафіолету) здатний підсилювати пігментацію шкіри людини і тварин, викликати дерматити, які називають "опіками". Найчастіше дерматити від попадання соку борщівника на шкіру проявляються у вигляді пухирів, які викликають неприємні больові відчуття. Такі пухирі з часом стають темними плямами, що сходять протягом 3-6 місяців.

Борщівник успішно проникає в природні екосистеми: на у-біччя автомобільних та залізничних шляхів, польових доріг, на крайові смуги сільськогосподарських угідь, каналів, ярів, балок, заплави річок, на необроблювані землі, пустирі, сміттєзвалища, обочини лісів. Рослину можна знайти в парках, садах, населених пунктах.

Біологічні особливості та умови поширення.

Борщівник Сосновського («гераклова трава», «ведмежа лапа») це - багаторічна рослина родини зонтичних з 2-5-річним циклом розвитку.

З центральної її бруньки на 3-5, рідше - на 2-3 році життя утворюється квітковий пагін. Квітка - складний зонтик, білий або зелено-жовтий. Після плодоношення рослина повністю відмирає. Розмножується переважно насінням. Воно легко поширюється з допомогою вітру і води, проростає неодночасно: першого року зазвичай - 20-70%, другого -30-60% від непророслого першого року. Деяке насіння борщівника може прорости тільки через 5-6, або навіть через 12-15 років! Одна рослина може давати 15-20 тисяч, а в окремі роки - до 100 тис. життєздатного насіння.

Борщівник - морозо- і холодостійка рослина (під снігом витримує морози до -40-50°С), добре витримує приморозки до - 10°С і спеку до + 37°С. Вимогливий до світла, погано переносить затінення та покривні посіви. Може

 

вегетувати 6-8 років. Коренева система стержнева, добре розвинена, сягає до 2 м. Висота рослин - до 2-2,5 м, порожнинне стебло завтовшки до 10 сантиметрів. Листки міцні, 80-100 см, завдовжки і до 70 см завширшки, іноді довжини листка сягає до 2 м і більше, тому і виникла назва - «гераклова трава».

Борщівник має алелопатичні властивості і здатний витісняти місцеві види рослин, включаючи хвойні дерева.

Методи боротьби з борщівником.

  1.  Оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) продовж від 2-3 до 5-7 років. Перша - поява можливості виїзду в поле; друга - до фази розгортання листків і викидання на поверхню суцвіть.
  2.  Плоскорізний обробіток - підрізування коренів на глибині 5-10 см. Індивідуальний спосіб з використанням ручної лопати - рано навесні пс грібно зрізати (зрубати) точку росту борщівника нижче кореневої шийки. Якщо зрубати вище - на корені залишаться сплячі бруньки, які підуть у ріст. Дрібні однорічні сходи борщівника легко знищити прополюванням.
  3.  Скошування до періоду цвітіння і не пізніше, як через 2-3 тижні після першого скошування.
  4.  Обрізування квіток у фазах бутонізація-початок цвітіння. Цей спосіб ефективний, але небезпечний через ймовірність отримати дерматози.

Спалювати насіння борщівника можна, коли воно добре підсохне буде легко обсипатися. Тому зрізування парасольок з сухим насінням треба виконувати обережно і акуратно. У період горіння парасольок важливо дотримувати ь усіх запобіжних заходів, адже з плодів борщівника буде виділятися летка ефірна олія. Важливо дотримуватися протипожежної безпеки, намагатися не допускати попадання соку рослин на відкриті ділянки тіла і одяг.

  1.  Використання ремедіаторів - запровадження нових видів рослин, які можуть бути використані для відновлення земель після знищення борщівника (високопродуктивні злаки - костриця, стоколос, або бобові культури - козлятник).
  2.  Використання покрівельних матеріалів продовж 3-5 років.
  3.  Обробка гербіцидами гліфосатної групи (використання препаратів на основі ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату) відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в У країн1*».

Перший раз - з початку відростання борщівника, другий - через 15-20 днів, обов’язково до цвітіння. Біологічні властивості борщівника виключають можливість його повного знищення в результаті лише одноразового застосування гербіцидів. Після першої обробки і знищення вегетативної маси на цій же площі

необхідне проведення повторної обробки для знищення сходів борщівнш 1. При внесенні гербіцидів необхідно забезпечити не менше як 80% змочування рослини.

Зважаючи на те, що борщівник Сосновського спричиняє опіки при контакті з людиною, всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі.

Не рекомендується:

  1.  Скошувати борщівник в період закінчення цвітіння і початку зав'язування плодів, тому що це не матиме ефекту, якщо тільки скошені рослини не будуть знищені відразу після скошування.
  2.  Залишати скошений борщівник покинутим на місці. Навіть насіння у фазу воскової стиглості борщівника здатне дати сходи.
  3.  Скошування борщівника у період осипання насіння з рослин, особливо у вітряну погоду.
  4.  Бути роздягненим або мати незахищені ділянки тіла. Краще використовувати водонепроникний захисний одяг.
  5.  Восени виконувати оранку на полях, зарослих борщівником, бо це буде сприяти нагромадженню насіння в грунті.

Перша допомога при опіку борщівником Сосновського.

Якщо все ж відбувся контакт із соком рослин, то необхідно:

  •  по можливості, в найкоротші терміни, промити уражені ділянки з господарським милом в проточній воді;
  •  промити (саме промити, а не протерти) уражені ділянки спиртовмісної рідиною (одеколоном, горілкою, спиртом), змастити обпечену поверхню протизапальним засобом одноразово (пантенол, олазоль, борний вазелін, уснінат натрію на ялицевому бальзамі; лініментсинтоміцин) і негайно закрити уражене місце від сонця кількома шарами тканини (одягом або пов'язкою);
  •  не розкривати пухирів, які утворились;
  •  у випадку значних пошкоджень шкіри на місці пухирів, які розкрились, наносять підсушуючу мазь (цинкову) і накладають стерильну пов’язку;
  •  звернутись до медичних установ.

Якщо контакт відбувся в темний час доби і не вжито ніяких заходів, то при опроміненні шкіри на наступний день клінічні симптоми бувають такі ж, як і при ураженні вдень.

Головне управління Держпродспоживслужби в області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь