Колодяжненська громада
Волинська область, Ковельський район

У громаді вшанували пам'ять видатної землячки Лесі Українки

Дата: 01.08.2023 11:10
Кількість переглядів: 214

    На світанку 1 серпня 1913 року, у курортному селищі Сурамі (Грузія) перестало битися серце видатної української поетеси, перекладачки та культурної діячки, життя якої тісно пов’язане із Колодяжним - Лариси Косач-Квітки, відомої під псевдонімом Леся Українка.

    Як відомо, останній період свого життя Леся Українка продовжувала вести мужню боротьбу із недугою. Улітку 1913 року лікарі порадили їй поїхати на гірський курорт в Сурамі (Грузія). Туберкульоз виснажував поетесу фізично і духовно, та, попри це, важкохвору Лесю хвилювали літературні справи в Україні і вона навіть надиктовувала матері (письменниці Олені Пчілці) новий твір.

   … Звістка про смерть видатної поетеси сколихнула не тільки Україну, а і всю Європу. Телеграми зі співчуттям надходили з багатьох сіл, міст і містечок різних країн. Труну з тілом Лесі Українки привезли до Києва через тиждень. Поховали на Байковому цвинтарі (поряд з могилою батька і брата Михайла).

     Тож сьогодні, у день пам’яті славетної землячки, відбулося покладання квітів до підніжжя монумента Лесі Українки у Колодяжному. Також, у бібліотечних закладах громади були організовані тематичні експозиції.

     «Ні, я жива, я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає» - безсмертною для українців є авторка цих рядків, адже постать Лесі Українки, її унікальний і багатогранний талант - поза часом.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь