Про попередження та контроль розвитку сажкових хвороб
Отримати високий, а головне — якісний урожай зернових колосових культур в умовах України — завдання досить непросте, оскільки кожен рік приносить свої виклики та нові проблеми. Зернові культури уражуються різноманітними грибами, вірусами, бактеріями та іншими факторами, на всіх стадіях розвитку, спричиняючи зниження врожайності та погіршення якості сільськогосподарської продукції.
Серед багатьох чинників, що негативно впливають на реалізацію генетичного потенціалу врожайності пшениці, істотну роль відіграють хвороби, спричинені сажковими грибами. На зернових культурах сажкові хвороби спричиняють гриби родів Tilletia, Ustilago, Urocystis класу Basidiomycetes порядку Ustilaginales. Це такі хвороби як тверда, летюча, карликова, стеблова та індійська сажки.
Вживання зерна й борошна злаків, уражених сажковими хворобами, призводить до захворювань людей і тварин. Теліоспори сажкових грибів проникають через стінки кишечника, потрапляють у тонкі кровоносні судини, закупорюють їх і спричиняють крововиливи. Зокрема у тварин підвищується температура, з'являється задишка, спостерігається подразнення слинних залоз, кон'юнктивіт, порушується робота шлунково-кишкового тракту. Іноді хвороба набуває хронічного характеру. Переробка заспореного зерна без попереднього його промивання значно погіршує якість борошна.
Враховуючи те, що наявність на посівах пшениці сажкових захворювань не залежить від природно-кліматичних умов внаслідок біологічних особливостей збудників, боротьба з цими небезпечними хворобами потребує особливої уваги та спеціальних заходів.
Основною метою Обласного Плану заходів з попередження та контролю розвитку сажкових хвороб зернових колосових культур на 2024-2028 роки, затвердженого Розпорядженням начальника обласної військової адміністрації від 15 серпня 2024 року No 344, є впровадження комплексу ефективних заходів по виявленню та боротьбі з сажковими хворобами зернових колосових культур. Дані рекомендації можуть використовуватись суб’єктами усіх форм власності, в тому числі у сфері насінництва, які займаються виробництвом, заготівлею, обробкою, розмноженням, зберіганням, реалізацією та використанням насіння на території Волинської області.
Ефективними заходами в обмеженні шкідливості сажкових хвороб зернових колосових культур є висока культура землеробства, одночасне застосування усіх заходів по захисту рослин та насамперед протруювання насіння з урахуванням знищення сажкових хвороб. При цьому слід звернути увагу на:
Агротехнічні заходи боротьби:
1. Посів стійких сортів.
2. Якісний післязбиральний і основний обробіток ґрунту, що забезпечить
своєчасне знищення падалиці, рослинних решток й бур’янів.
3. Дотримання сівозміни.
4. Дотримання просторової ізоляції не менш 0,5 км.
5. Збалансоване внесення органічних і мінеральних добрив.
6. Ретельне очищення посівного матеріалу.
7. Використання насіння, якість якого підтверджена сертифікатом, що
засвідчує посівні якості насіння.
8. Знезараження тари, сівалок та іншого інвентаря. 9. Дотримання технології вирощування культури.
Хімічні заходи боротьби.
З метою визначення протруйника насіннєвий матеріал повинен пройти лабораторну експертизу на визначення патогенів. Протруювання забезпечує знезараження від патогенів, які зберігаються у насінні та на його поверхні, захищає культуру від ураження хворобами як в осінні, так і у ранньовесняні фази її росту, забезпечує менше ураження рослин у пізніші фази.
Більшість сучасних триазолових протруйників
досить ефективно контролюють сажкові хвороби.
Якщо діюча речовина має високу
системну дію, то дуже швидко проникає середину насіння, потім проросток досить швидко розкладається.
Цього достатньо щоб знищити збудників хвороб. Вередині рослини (летюча сажка) та на поверхні насіння (тверда сажка). Проводити протруювання можливо як завчасно, так і безпосередньо перед сівбою, в залежності від виявленого патогену. Системні протруйники необхідно використовувати за день, або в день сівби.
Для протруювання насіння необхідно використовувати препарати з відповідним спектром дії відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Щоб не знизити ефективність дії препарату, необхідно дотримуватись норм використання рекомендованих саме для конкретної культури.