Колодяжненська громада
Волинська область, Ковельський район

На сторожі правди, любові до рідної землі і честі його слово: у громаді відзначили річницю від дня народження Тараса Шевченка

Дата: 09.03.2024 12:23
Кількість переглядів: 500

     9 березня особлива дата для українців – День народження Тараса Григоровича Шевченка. Його називають нашим пророком, Великим Кобзарем і українським генієм. Шевченко був відомий і боротьбою за визволення українського народу.

      Пройшло 210 років від народження Великого Кобзаря, проте кожне слово, написане поетом, і досі актуальне.
      З нагоди річниці у Центрі культури, дозвілля та спорту відбулась літературна вітальня "Живе слово Кобзаря". Твори Тараса Шевченка та поезії сучасних поетів про нього декламували кращі читці закладів освіти та культури громади. 

      Традиційно вшанували хвилиною мовчання усіх загиблих воїнів, які загинули у російсько-українській війні та віддали життя за мирне майбутнє нашої держави. 

      Тарас Шевченко...Ріс безрідним сиротою, а став найріднішим усім нам з покоління і в покоління. Був кріпаком, а заговорив і показав шлях до свободи. Жив в імперії сваволі, насильства й наруги, де на всіх мовах все мовчить, а кликав порвати кайдани і йти просто, щоб не було за собою і зерна неправди. Мордувався в тюрмі народів і був свідком зречення материнської мови, культури й історії, а залишався вірним ідеалам волі й братерства, горів очисним вогнем сумління і вражав своїм запитанням, як полум’ям сорому: хто ж ми, чиїх батьків, ким і за що закуті… Він безсмертний, як саме життя, тому став нашою долею і заповітом. І на сторожі правди, любові і честі стоїть його слово.

       Присутніх привітали секретар сільської ради Павло Кухта та начальник управління гуманітарної сфери Лілія Осіпчук. 
       Павло Володимирович відмітив: "З плином часу ми все більше можемо переконатись у тому, що поезії нашого Кобзаря – це одкровення, яке він висловив минулим, сучасним і майбутнім поколінням  українців. У творах Шевченка ми завжди зможемо знайти шлях до відповідей на питання сьогодення. Ми так само, як великий поет у свої часи, сьогодні стурбовані долею рідної землі, яка переживає тяжкі часи". 
      У своєму виступі Лілія Володимирівна наголосила, що - наша громада має талановитих учнів, жителів громади, які продовжують популяризувати безсмертне слово Шевченка. У скарбниці кожної літератури є твори, які володіють магічним даром безсмертя. Саме до таких шедеврів належать поезії Великого Кобзаря. Йому було властиве глибинне відчуття  долі українського народу.
    Усі учасники були відзначені дипломами за участь.

     Тарас Шевченко! Великий Кобзар! Кожен його рядок пройнятий любов’ю до рідної землі, прагненням підняти на боротьбу за волю та незалежність покірний український народ. Ми, нащадки, будемо завжди берегти у своєму серці той вогник любові до Вітчизни, який запалив Тарас Шевченко своїми безсмертними творами. Адже, Україна, як і наш Кобзар, – вічні!

Фото без опису

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь