Колодяжненська громада
Волинська область, Ковельський район

З березня зміняться критерії призначення виплат для внутрішньо переміщених осіб

Дата: 19.02.2024 08:54
Кількість переглядів: 44

     26 січня Уряд прийняв постанову № 94, згідно з якою з 1 березня 2024 року виплати для внутрішньо переміщених осіб буде продовжено автоматично для більшості нинішніх отримувачів виплат – ВПО, які належать до найбільш вразливих категорій громадян, а саме:
– пенсіонери, у яких розмір пенсії не перевищує 9444 грн. (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність станом на 1 січня 2024 року);

– особи з інвалідністю I чи II групи, діти з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворі діти (детальний перелік – у постанові);
– діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа віком до 23 років, а також батьки-вихователі і прийомні батьки.

Крім того, значна кількість ВПО також матимуть право на продовження виплат ще на 6 місяців, після подання нової заяви.

Умова продовження виплат на додаткові 6 місяців: розмір доходу в родині не перевищує 9 444 грн. на одну особу (це дорівнює чотирьом прожитковим мінімумам для осіб, що втратили працездатність, або, скажімо, 37 776 грн. на родину з 4-х осіб).

Допомогу буде продовжено родинам, у яких один з членів сім’ї доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжко хворою дитиною, особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, або особою, яка досягла 80-річного віку.

Крім того, допомога за заявою буде продовжена малолітнім дітям, які прибули без супроводу батьків (уповноваженого представника), та вагітним жінкам після 30 тижня вагітності.

Право на виплату будуть мати:

– родини, у яких працездатні особи працевлаштовані, зареєстровані як фізична особа-підприємець та розпочали відповідну діяльність/ або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікроґрант на створення чи розвиток власного бізнесу/ або отримали ваучер на навчання тощо, та у складі якої є діти віком до 14 років включно.

– родини, у яких непрацююча працездатна особа на дату звернення зареєструвалась в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, але ще не працевлаштувалась, та в сім’ї є діти, які навчаються в школах/вузах (на денній формі навчання). Водночас, якщо після перепризначення допомоги на додаткові 6 місяців працездатний непрацюючий член родини, який не займається доглядом за дітьми чи особами з інвалідністю, не сприятиме своїй зайнятості (наприклад, зніметься з обліку в Центрі зайнятості), виплату допомоги буде припинено.

Таким чином, механізм виплат буде поєднано зі стимулюванням ВПО працездатного віку до працевлаштування і отримання власних джерел доходів для родини.

Тим, хто відповідає критеріям вищезазначеної постанови, і хто звернеться з новою заявою у лютому-березні, допомога призначатиметься та виплачуватиметься, починаючи з 1 березня.

Також нагадуємо, що згідно змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.11.2023р. № 1226, допомога не призначається/не виплачується родинам, де ВПО з числа складу сім’ї:

– придбала новий транспортний засіб, з року випуску якого минуло менш як 5 років;

– здійснила купівлю на суму більше 100 тис. грн. земельної ділянки, квартири, будинку тощо;

– має на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі більше 100 тис. грн;

– придбала іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму більше 100 тис. грн;

– має у власності житлове приміщення/ частину житлового приміщення, що розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї.

Звертаємо увагу, що уповноважена особа зобов’язана протягом 14 календарних днів після виникнення змін, які впливають на визначення права на отримання допомоги, поінформувати про це відділ соціального захисту населення виконавчого комітету сільської ради.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь