Колодяжненська громада
Волинська область, Ковельський район

Колодяжненська сільська рада, першою у західному регіоні, увійшла до пілотного проекту у галузі управління водним господарством

Дата: 22.09.2023 15:44
Кількість переглядів: 845

     Як ми повідомляли, сільський голова Віталій Кашик цього літа долучався до роботи онлайн-сесій, організованих окремими громадськими організаціями України та Нідерландів, за підтримки посольств обох країн, що стосувалися заходів із поліпшення стану та відновлення водного господарства країни. У згаданих онлайн-заходах Колодяжненська сільська рада була єдиною, заявленою до участі від Волині та західного регіону. А нині громада увійшла до пілотного проекту, підтриманого урядом Нідерландів (на прикладі Кричевицької осушувальної системи та можливостей створення організації водокористувачів для управління такою системою).

     Варто зазначити, що напередодні, 21 вересня, в обласному центрі говорили про створення та впровадження у Волинській області нової форми управління меліоративними системами – організації водокористувачів (ОВК). Це передбачає Закон України від 17 лютого 2022 року № 2079-IX «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель». Тож новий закон надає право водокористувачам об’єднуватись у організації водокористувачів (ОВК) та безоплатно отримувати у власність об’єкти інженерної інфраструктури меліоративної мережі і використовувати їх за призначенням. Отримавши їх у власність ОВК зможе модернізувати систему зрошення, зменшуючи її водо- та енерговитрати.

     Тож сьогодні, 22 вересня 2023 року, у Колодяжному, на базі Центру культури, дозвілля та спорту сільської ради відбулася друга частина семінару під назвою «Розвиток потужності для створення організації водокористувачів з управління водними ресурсами для сталого аграрного виробництва у Волинському регіоні» за участі посадовців – сільського голови Віталія Кашика, першого заступника голови райдержадміністрації Галини Коляди, заступника голови районної ради Андрія Броїла, групи експертів – заступника начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислава Кравчука та його колег, директора МГО «Прімавера» Ольги Жовтоног та інших членів громадської організації, науковців - професорів вищих навчальних закладів тощо.

Від нашої громади на заході були присутні фахівці виконавчого комітету сільської ради з земельних питань та екології, представники аграрних товариств, що використовують землю у межах дії дренажної системи, представники лісгоспів, старости відповідних старостинських округів.

    Мета проведення зустрічі на місцевому рівні - розпочати спільну роботу з зацікавленими сторонами щодо обговорення проблем використання багатофункціональних дренажних систем та провести інтерактивне обговорення для визначення комплексу проблем на конкретному прикладі Кричевицької осушувальної системи.

     На початку гостей привітав сільський голова Віталій Кашик та побажав усім плідної роботи. Потому план роботи окреслила модератор зустрічі і керівник проекту Ольга Жовтоног. Отож, захід був організований шляхом обговорення та структуризації проблем по групах, а згодом відбулася пленарна сесія, у рамках якої – презентація напрацьованого у групах матеріалу, бачення проблематики кожною стороною обговорення і пошук спільних знаменників.

   Насамкінець представники МГО «Прімавера» провели тренінг на тему «Законодавча та нормативна база утворення ОВК та міжнародний досвід функціонування ОВК для управління дренажними системами».

  Усі напрацювання у рамках сьогоднішньої зустрічі будуть використані при організації подальшої роботи, а вона обіцяє бути продуктивною, бо розрахована на місяці - із підбиттям підсумків і формулюванням конкретних рішень у лютому наступного року.

    Тож Віталій Леонтійович подякував керівниці проекту та усім учасникам заходу і виголосив сподівання на подальшу плідну співпрацю. Адже сільська рада найперше зацікавлена в перейнятті досвіду і напрацюванні такого механізму управління водним господарством, який забезпечить ефективне функціонування місцевої меліоративної системи і, відповідно, підвищить якість земельного фонду громади.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь