Колодяжненська громада
Волинська область, Ковельський район

Громадське обговорення проектів рішення щодо перепрофілювання (зміни типу) закладів загальної середньої освіти Колодяжненської сільської ради

Дата: 01.06.2023 11:49
Кількість переглядів: 101

Фото без описуГромадське обговорення проектів рішення щодо перепрофілювання (зміни типу) закладів загальної середньої освіти Колодяжненської сільської ради

1. Найменування організатора громадського обговорення – Колодяжненська сільська рада.

 

2. Мета: врахування думки жителів Колодяжненської громади щодо перейменування, реорганізації та припинення закладів загальної середньої освіти на території Колодяжненської сільської ради.

 

Запрошуємо вас долучитися до громадського обговорення відповідних проектів рішень щодо перепрофілювання (зміни типу) закладів загальної середньої освіти Колодяжненської сільської ради.

 

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають міські, сільські, селищні ради.

Під час утворення закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний враховувати вимоги ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти.

3. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

 

Стаття 35. Типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти:

1. Здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

 

Конституція України (ст. 143)

Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

 

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26) «Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

Станом на сьогодні на території Колодяжненської сільської ради функціонують 11 ЗЗСО, з них: 6 ліцеїв, 4 гімназії та 1 початкова школа. Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена на заробітну плату педагогічних працівників.

 

Кількість дітей, що здобувають освіту в Рокитницькій та Черемошненській гімназіях складає 108 учнів. З них початкова школа – 52 учні, старша – 66 учнів. Значна видаткова частина бюджету Колодяжненської громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Школи з нижчою фактичною наповнюваністю класів у порівнянні з розрахунковою є найбільш затратними комунальними установами (у перерахунку на одного учня). За критерієм спроможності освітньої мережі, у порівнянні 1-4 класи, 5-9 класи, саме в старшій школі індекс спроможності є найнижчим. Розпорядник коштів, керуючись пунктом 28 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого КМУ від 28.02.2002 року №228, встановлює, що витрати повинні бути приведені у відповідність з бюджетними асигнуваннями. Надмірні витрати на утримання ЗЗСО позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток шкіл, щоб забезпечити більш високу якість освітніх послуг.

 

Створення об'єднаної громади надало жителям наших сіл можливість для формування ефективної системи управління освітньою сферою, яка в кінцевому результаті допоможе підвищити якість освітніх послуг і заощадити кошти громади.

Заходи з оптимізації шкільної мережі планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення якісних освітніх потреб учнів та вихованців. Дія прийнятого рішення поширюватиметься на учнів та їх батьків.

Отже, можливими варіантами вирішення питання щодо перспективного планування спроможної освітньої мережі на території Колодяжненської сільської ради пропонуються на розгляд та громадське обговорення за наступним планом:

1. Відповідно до вищеперерахованих Постанов та Законів провести реорганізацію та припинення діяльності закладів освіти, засновником яких є Колодяжненська сільска рада, наступним чином:

- перепрофіліювати (змінити тип) Черемошненську гімназію Колодяжненської сільської ради Ковельського району Волинської області в Черемошненську початкову школу Колодяжненської сільської ради Ковельського району Волинської області (проєкт рішення посилання);

- перепрофіліювати (змінити тип) Рокитницьку гімназію Колодяжненської сільської ради Ковельського району Волинської області в Рокитницьку початкову школу Колодяжненської сільської ради Ковельського району Волинської області (проєкт рішення посилання);

3. Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з дією постанови Кабінету Міністрів України “Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” від 09 грудня 2020 р. № 1236 (зі змінами) та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою с. Колодяжне, вул. Л. Українки, 20. Також, із дотриманням усіх заходів безпеки публічне громадське обговорення передбачатиме проведення слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективами ЗЗСО  з дотриманням протиепідемічних умов за відповідним графіком.

№ п/п

Дата

Місце проведення

Адреса

Час

1

04.06.2024

Черемошненська гімназія

вул. Миру, 67, с. Черемошне

9.30 – реєстрація учасників

10.00 – громадські обговорення

2

05.06.2024

Рокитницька гімназія

вул. Шкільна, 1 с.Рокитниця

.30 – реєстрація учасників

10.00 – громадські обговорення

 

 

До участі в обговоренні запрошуються всі  мешканці Колодяжненської сільської ради.

4. СКЛАД робочої групи з організації проведення громадського обговорення проєктів рішень щодо реорганізації закладів загальної середньої освіти Колодяжненської сільської ради

КАШИК Віталій Леонтійович

сільський голова, голова робочої групи

ОСІПЧУК Лілія Володимирівна

начальник управління гуманітарної сфери виконавчого комітету Колодяжненської сільської ради, заступник голови робочої групи

КУЛІК Людмила Вікторівна

провідний спеціаліст управління гуманітарної сфери виконавчого комітету Колодяжненської сільської ради, секретар робочої групи

Члени робочої групи

ОКСЕНЮК Микола Сергійович

Директор Черемошненської гімназії

ЛІСНІЧУК Марія Ярославівна

Директор Рокитницької гімназії

РИБАЧОК Юлія Петрівна

Головний спеціаліст юрисконсульт управління гуманітарної сфери виконавчого комітету Колодяжненської сільської ради

ШЕВЧУК Володимир Леонідович

 Голова бюджетної комісії

ЛИСЮК Сергій Васильович

Голова освітньої комісії

 

депутат сільської ради

 

депутат сільської ради

 

депутат сільської ради

Староста відповідного старостинського округу

за необхідності

 

 

 

4. Свої зауваження та пропозиції просимо подавати у форматі зазначеному в пункті 3 з 01 червня 2023 року по 01 червня 2024 року на поштову адресу: с. Колодяжне, вул. Л. Українки, 20 та електронну адресу: kolodiazhne­­_[email protected]

5. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Колодяжненської сільської ради.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь