A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колодяжненська громада
Волинська область, Ковельський район

Торгівля рослинами, які занесені до Червоної книги України, ЗАБОРОНЕНА!!!

Дата: 08.03.2023 10:46
Кількість переглядів: 125

Фото без опису

Кожного року навесні триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Це – підсніжники, білоцвіт, цикламен, шафран різних видів та інші.

Причинами  зникнення рослин у природі відноситься  масове зривання на букети, викопування дикорослих рослин, витоптування трав’яного покриву під час відпочинку, рекреаційне навантаження.

Торгівля первоцвітами (як продаж, так і купівля) є порушеннями законів України "Про Червону книгу України", "Про рослинний світ", "Про охорону навколишнього середовища України" та правил торгівлі. 

Забороняється також і купівля дикорослих рослин у фізичних чи юридичних осіб, які заготовили ці рослини без дозволу. Купуючи підсніжники чи інші види первоцвітів, ви підтримуєте варварський браконьєрський бізнес, формуючи попит. Унаслідок цього можуть зникати цілі популяції цих рослин.

Частиною 4 статті 9 Закону України  «Про рослинний світ» заборонена торгівля лікарськими та декоративними видами рослин та їх частинами (конвалія звичайна), зібраними в порядку загального користування.

Відповідальність за дане правопорушення передбачене частинами           1, 2    статті 881 та статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.

Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, або які внесені до переліків рідкісних видів тварин і рослин, або які мають особливу наукову, природоохоронну та іншу цінність, або є такими, що перебувають під загрозою зникнення на відповідній території тягне за собою в першому випадку накладення штрафу на громадян від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від п’ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого, а в другому випадку накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь