Колодяжненська громада
Волинська область, Ковельський район

Заява про визначення обсягу СЕО.

Дата: 30.09.2021 16:07
Кількість переглядів: 670

Заява

про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки
документу державного планування

“Схема санітарного очищення населених пунктів Колодяжненської сільської ради”

 

 

  1. Замовник СЕО та виконавець

Колодяжненська сільська рада Ковельського району Волинської області - 45061, Волинська обл., Ковельський район,с. Колодяжне, вул. Лесі Українки, буд. 20.

Виконавець – ФОП Бойко Олексій Юрійович ( Свідоцтво № 20740000000009347 від 19.03.2007),  04111, м. Київ, вул. Щербаківського, 53в, кв.22.

2. Вид та основні цілі документа державного планування, його зв’язок з іншими документами державного планування

          Схема санітарного очищення населених пунктів Колодяжненської сільської ради (далі Схема) розробляється з метою впровадження системи поводження з відходами, яка забезпечуватиме зменшення обсягів захоронення відходів, впровадження роздільного збирання відходів, безпечне поводження з відходами, в т.ч. небезпечними відходами у складі побутових відходів, максимально можливе використання вторинної сировини в складі відходів, створення системи прибирання території населених пунктів, яка попереджуватиме негативний вплив на довкілля та зменшення небезпеки негативного впливу на здоров’я населення.

          Стратегічна екологічна оцінка Схеми дає можливість зосередитися на всебічному аналізі можливого впливу планованої діяльності на довкілля та використовувати результати цього аналізу для запобігання або пом’якшення екологічних наслідків в процесі стратегічного планування.

          Метою СЕО є забезпечення високого рівня охорони довкілля та сприяння інтеграції екологічних факторів у підготовку Схеми з метою забезпечення збалансованого (сталого) розвитку території громади.

          Розроблення Схеми здійснюється на виконання вимог п.5 ст.10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», п.15 ст.30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», п.(б) ст.21 Закону України «Про відходи». Склад та зміст Схеми визначається ДБН Б.2.2-6:2013 «Склад та зміст схеми санітарного очищення населеного пункту».

          3. Те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів)

            Напрями діяльності Схеми реалізуються через планування та здійснення конкретних заходів. Серед цих заходів можуть бути заходи, які, відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», підлягатимуть оцінці впливу на довкілля до прийняття рішення про провадження планованої діяльності. Для таких заходів має бути здійснена процедура оцінки впливу на довкілля. Детальний перелік заходів буде визначено із врахуванням громадських обговорень, консультацій з органами державної влади та за результатами СЕО Схеми.

4. Ймовірні наслідки:

а) для довкілля, у тому числі для здоров’я населення:

В ході здійснення СЕО мають бути оцінені ймовірні наслідки реалізації Схеми, зокрема для таких компонент: Клімат і мікроклімат; Атмосферне повітря; Водне середовище; Земельні ресурси; Ґрунтовий покрив; Рослинний і тваринний світ; Навколишнє соціальне середовище, у т.ч. здоров’я населення.

Схема передбачає створення відповідної інфраструктури поводження із відходами та визначає завдання, які направлені на створення комплексної системи поводження з відходами, що в свою чергу мінімізує шкідливий вплив на здоров’я населення відходів.

В результаті реалізації деяких заходів Схеми ймовірний вплив на довкілля не повинен перевищувати нормативно допустимих рівнів. Це має бути забезпечено застосуванням сучасних технічних рішень, проходженням процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД), та/або інших інструментів публічного обговорення планованої діяльності.

б) для територій з природоохоронним статусом

Під час проведення СЕО будуть оцінені ймовірні наслідки реалізації заходів Схеми на території із природоохоронним статусом.

в) транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення.

Транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення в результаті виконання Схеми відсутні.

5. Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі якщо документ державного планування не буде затверджено

Загальною альтернативою Схеми є базовий (нульовий) сценарій, при якому вищезазначена Схеми не затверджується. «Нульовий сценарій» буде розглянутий в рамках СЕО. Необхідність розгляду інших альтернатив буде визначено під час аналізу проекту Схеми та з врахуванням результатів розгляду цієї заяви.

6. Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки

            Для розробки стратегічної екологічної оцінки передбачається використовувати наступну інформацію (за умови що така інформація буде надана): доповіді про стан довкілля в Волинській області; статистичну інформацію щодо стану довкілля, дані моніторингу стану довкілля в Волинській області; відомості про стан та місце розташування об'єктів ПЗФ; Відомості про стан та місце розташування об'єктів Смарагдової мережі, червонокнижних видів; інформація про наявні і заплановані інвестиційні проекти щодо розвитку інфраструктури, відновлення, рекультивації навколишнього середовища, соціального розвитку.; інформацію про підприємства-забруднювачі; відомості про тваринний та рослинний світ; власне інформацію Схеми; відкриті картографічні джерела, космічні знімки.

Для аналізу території буде використано логічні (індукції, дедукції, експертних оцінок, аналогії) та формалізовані (статистичний, екстраполяції) методи прогнозування, необхідність застосування яких буде визначено за результатами пропозицій, що надійдуть під час розгляду цього документу за процедурою, визначеною ст. 9,10 Закону України “Про стратегічну екологічну оцінку”.

7. Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування

Під час здійснення стратегічної екологічної оцінки передбачається розглядати заходи із запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків на довкілля, визначені законодавством та нормативно-правовими актами по кожній задачі Схеми.

8. Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку
            Структура звіту про стратегічну екологічну оцінку буде виконуватися згідно Закону України “Про стратегічну екологічну оцінку” та Методичних рекомендацій із здійснення стратегічної екологічної оцінки ДДП. Зміст стратегічної екологічної оцінки визначається переліком основних екологічних проблем наявних на території Колодяжненської  сільської ради.

9. Орган, до якого подаються зауваження і пропозиції та строки їх подання

Колодяжненської сільради за адресою: Колодяжненська сільська рада, 45061, Волинська обл., Ковельський р-н, с. Колодяжне, вул. Лесі Українки, буд. 20, тел:03352-53387, 03352-90242; емейл: [email protected].

Строки подання: 15 діб з дня оприлюднення заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки ДДП (відповідно до ст. 10 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку»),  тобто з 14/10/2021 р. по  29/10/2021 р.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь